Zirkonyum veneers, son zamanlarda diş kaplamalarında ve implant tedavilerinde yaygın olarak kullanılan bir malzeme olarak ortaya çıkmıştır. Metal diş kaplamaya alternatif olarak geliştirilen ve son yıllarda artan kullanımı ile zirkonyum, diş rengine ve yarı saydamlığa benzer bir renge sahip olmasının yanı sıra ağız ortamına uygun biyomekanik özelliklere sahiptir. Diş dünyasında tercih edilmektedir.
Diş kaplamaları genellikle porselen kaplamalar şeklinde uygulanır. Diş kaplamaları metal destekli kaplamalar ve metal destekli olmayan kaplamalar olarak ikiye ayrılır. Diş hekimleri de daha estetik bir gülüşe ihtiyaç duyan hastalar için daha estetik bir tedavi yaklaşımına sahiptir.
Bu estetik gereklilikler nedeniyle diş hekimliğinde daha estetik bir yaklaşım olan zirkonyum alt yapılı dişlerin tedavisinde daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Diş yapımında kullanılan beyaz bir madde olan zirkonyum, saf mineral formundan ziyade zirkonyum oksitten seramiğe dönüştürülür ve özel bir fırında işlenir. Zirkonyum veneers, metal desteksiz kaplamalar grubundan olan, metal yardımlı kaplamalara göre daha doğal görünüm sağlar.
Diş kaplaması, dişler ciddi şekilde aşındığında, yıprandığın veya çürüdüğünde kullanılan diş tedavileridir. Diş kaplamasının tedavisi öncelikle metal destekli porselen, zirkonyum porselen ve tam seramik porselen olmak üzere üç farklı seçenek üzerinden yapılır. Diş kaplamanın en önemli faydalarından biri dişlerinizin ömrünü önemli ölçüde uzatmasıdır.
Elbette estetik açıdan olumlu bir etkiye sahip olması kaplama tedavisinin bir diğer faydasıdır. Estetik açıdan hoş olmayan bir diş probleminiz varsa ve dişlerinizin ömrünü ve dayanıklılığını uzatmak istiyorsanız kaplama tedavisini tercih edebilirsiniz.
Üç tip diş kaplama vardır; metal bazlı porselen diş kaplamaları, zirkonyum diş kaplamaları ve tam seramik kaplamalar. Porselen diş kaplama uygulaması, porselenden elde edilen ve orijinal dişlerin kaplanması amaçlanan diş kaplama yöntemi olarak bilinir.
Porselen dişler, her dişe doğal diş görüntüsü verecek şekilde özel olarak tasarlanıp üretilir ve yüksek kaliteli malzemelerden yapılır. Bu yüzden, dişlerin doğal ve estetik görünümünü oluşturan porselen kaplama dişler, kaliteli gülüş tasarımları için yaygın olarak tercih edilen kaplama yöntemidir.
Diş kaplamalarının bir başka kullanımı zirkonyumdur. Zirkonyum veneers, tıpkı bir porselen diş gibi, estetik ve doğal bir ağız ve diş görünümü elde etmeye yardımcı olur. Hatta bazı kişiler zirkonyum dişlerin tüm porselen dişlerden daha doğal ve gerçekçi bir kaplama görünümüne sahip olduğunu iddia etmektedir. Zirkonyum kullanımı diş estetiğinde başka bir noktaya ulaşmış ve gülüş tasarımı süreci çok daha gelişmiş tekniklerin kullanılmasıyla gerçekçi, doğal ve üstün kozmetik hale gelmiştir.
Zirkonyum veneers, diş kaplama yöntemlerinde yeni nesil kaplama teknolojisi haline gelmiştir. Diş kaplama denilince ilk akla gelen metal destekli porselen kaplamalardır. Çünkü diş kaplamalarının ana malzemesi her zaman metal destekli porselen olmuştur. Daha estetik, gerçekçi ve estetik açıdan hoş kaplama görüntüleri elde etmek için farklı yöntemler geliştirilmiş ve farklı malzemeler kullanılmıştır. Tüm denemeler ve araştırmalar sonucunda bu malzemeler arasında zirkonyum popüler hale gelmiştir. Zirkonyum dişler, tarih boyunca en doğal diş kaplama yöntemi olarak ünlenen metal kaplı porselen dişlere göre daha doğal bir görünüm sağlamasıyla ün salmıştır.
Estetik diş uygulamalarının en son gözdesi olan zirkonyum dişler, diş dünyasında gelişen estetik ihtiyaçların en modern ve teknolojik şeklidir. Şu anda esas olarak diş üretiminde kullanılan beyaz maden zirkonyum, saf mineral halinden çıkarılır ve zirkonyum seramik adı verilen bir malzemeye dönüştürülür.
Bu dönüşüm tamamlandığında özel bir fırında işlenen zirkonyum metal içermeyen bir kaplama olarak görünmektedir. Metal içermemesi zirkonyum kaplama dişlerin çok daha güvenilir, estetik, diş eti dostu ve dayanıklı olmasını sağlar. Zirkonyum veneers günümüzde en doğal kaplamalardan biri olmasının bir diğer nedeni de metal içermemesidir.
Diş kaplama olarak Zirkonyum veneers tercih etmenin birçok faydası vardır. Bu faydalar yazı boyunca kısaca anlatıldı ve hepsini şu şekilde sıralayabiliriz;
Zirkonyum tedavisi, bildiğiniz diğer tüm kaplama tedavileri gibi uygulanır. Diş kaplama tedavisindeki temel fark, elbette kaplama için kullanılan malzemenin cinsidir. Metal destekli kaplamalarda olduğu gibi zirkon diş tedavisi öncesinde kaplamalı dişlerde küçük modifikasyonlar ve değişiklikler yapılır. Bu modifikasyonlar genellikle dişleri küçültür ve şekillendirir, böylece kaplama kusursuz bir şekilde oturur.
Zarar vermeyen zirkonyum veneers kaplama laboratuvar ortamında CAD/CAM teknolojisi kullanılarak özel ölçülü ağız ve diş yapısına göre yapılmaktadır. Porselen üst yapı diş renginde üretilir ve klinik ortamda dişe uygun zirkonyum alt yapı ile tedavi edilir. Son adım, dişi yapıştırmak ve kalıcı olarak bütünleştirmek için özel bir diş kaplama yapıştırıcısı kullanılır.
Zirkonyum diş kaplamaları hakkında birçok hastanın sorduğu sorulardan biri de zirkonyum diş kaplamalarının ağrıya neden olup olmadığıdır. İşlem öncesi kesi yapılması hastaya lokal anestezik verilerek işlem sırasında hastanın ağrı veya acı hissetmesini engeller. Zirkonyum veneers faydaları düşünüldüğünde bu uygulama ile elde edilen faydalar maksimum verimliliğe ulaşmaktadır.
Zirkonyum uygulama öncesi ve sonrası çok az önlem vardır ve uygulaması kolaydır. Tedavi kısa sürede, genellikle birkaç gün içinde tamamlanır, bu nedenle estetik bir endişe olmaz ve tedavi tamamlandıktan sonra yaşamaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Özellikle diş ve diş etlerinde herhangi bir tıbbi problem yoksa tedavi süreci sadece bir haftada tamamlanabilir.
Zirkonyum kaplamanın yapılacağı gün ve takip eden hafta aşırı soğuk veya aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, yapışkan, sert yiyeceklere öncelik vermemeye özen göstermelisiniz. Diş hekiminiz sizden randevu almanızı isterse bu randevuyu ertelememelisiniz. Zirkonyum diş kaplamaya alışma süreleri kişiden kişiye değişmekle birlikte çoğu hasta 5-10 gün içerisinde dişlerinde hiçbir şey yokmuş hissine kavuştuğunu ve zirkonyum kaplamaya çok çabuk uyum sağladığını bildirmektedir.
Zirkonyum kaplama kesilip çıkarıldığı için herhangi bir rahatsızlık hissi olmaz. Diş dokusu kaybına neden olmaz.
Kesme işlemi lokal anestezi altında yapılır. Daha sonra sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyeti önlemek için diş rengine geçici bir kaplama uygulanır. Çok az kişi hafif bir sızıntı hisseder. Genel olarak süreç sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
Bu uygulamada, dişeti problemli kişilerde bir haftada tamamlanır. Doktor ve hasta tatmin olana kadar serbestçe veya birkaç numune ile devam ettirilebilir.