Dişler mine, dentin, pulpa ve sement gibi farklı katmanlardan oluşur. Vücuttaki en sert madde olan mine, dişin dışındadır. İkinci tabaka mineden daha yumuşak olan dentin, dişin en derin tabakası ise sinirler ve kan damarlarından oluşan pulpadır. Sementum dişin kökündedir ve diş etlerinin altındadır.
Bir kişinin sahip olduğu diş sayısı ve türleri yaşlandıkça değişir. Tipik olarak, insanların yaşamları boyunca iki takım dişi vardır – süt veya süt dişleri ve kalıcı veya yetişkin dişler. Bu yazımızda çocukların ve yetişkinlerin sahip olduğu dişlerin yanı sıra işlevlerine de bakıyoruz.
İnsanlar aşağıdaki diş tiplerine sahiptir:
Kesici Dişler
Kesici dişler, ağzın ön kısmında bulunan ve yiyecekleri ısıran ve daha küçük parçalara ayıran keskin dişlerdir. İnce kenarlı düzdürler. Bunlara ön dişler de denir.
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sekiz kesici diş vardır – ağzın önünde dört merkezi kesici, her sırada iki tane, her iki tarafında birer yan kesici diş bulunur.
Köpekler
Köpek dişleri, kesici dişlerin yanında oturan ve diş gibi görünen keskin, sivri dişlerdir. Diş hekimleri ayrıca onlara kuspidler veya göz dişleri derler. Köpek dişleri tüm dişlerin en uzunudur ve insanlar onları yiyecekleri parçalamak için kullanır.
Hem çocukların hem de yetişkinlerin dört köpeği vardır. Çocuklar genellikle ilk kalıcı dişlerini 9 ila 12 yaşları arasında alırlar. Alt dişler, üst çenedekilerden biraz önce çıkma eğilimindedir.
Premolarlar
Premolar veya biküspitler kesici dişlerden ve köpek dişlerinden daha büyüktür. Birçok sırtları vardır ve yiyecekleri çiğnemeye ve öğütmeye yardımcı olurlar. Yetişkinlerde sekiz küçük azı dişi vardır. Birinci ve ikinci küçük azılar, köpek dişlerinin yanında oturan azı dişleridir.
Küçük çocukların premolar dişleri yoktur. Bunlar ilk olarak çocuklar 10-12 yaşlarındayken kalıcı dişler olarak ortaya çıkar.
Azılar
Azı dişleri tüm dişlerin en büyüğüdür. Yiyecekleri çiğnemelerine ve öğütmelerine izin veren sırtlara sahip geniş, düz bir yüzeye sahiptirler. Yetişkinlerin 12 daimi azı dişi vardır – altısı alt ve üst çenede ve çocuklarda sekiz tane süt azı dişi vardır.
Son çıkan azı dişleri, genellikle 17-21 yaşları arasında çıkan yirmi yaş dişleri veya üçüncü azı dişleridir. Bunlar diş sırasının sonunda, çenenin uzak köşelerinde bulunur. Bazı kişilerde yirmi yaş dişinin tamamı bulunmayabilir veya dişler kemikte çıkmayabilir ve ağızda hiç görünmeyebilir.
Bazen yirmilik dişler gömülü kalabilir, bu da diş etinin altında sıkışıp düzgün bir şekilde çıkamayacakları anlamına gelir.
Sadece yarıya kadar gelen veya yanlış pozisyonda olan yirmilik dişler, çevredeki bölgelerde enfeksiyon veya hasar riskini artırabilir. İnsanların yirmi yaş dişleriyle ilgili herhangi bir sorunu varsa bir diş hekimine görünmek önemlidir.
İnsanlar yirmi yaş dişleri diş etlerini itmeye başladığında hafif bir rahatsızlık hissedebilir, ancak çok fazla ağrı hisseden veya şişmesi olan herkes bir diş hekimine görünmelidir.
Bir kişinin diş çürümesi, ağrısı veya enfeksiyonu varsa, diş hekiminin yirmi yaş dişlerini çekmesi gerekebilir. İnsanlar çiğnemek için bu dişlere ihtiyaç duymazlar ve ağızda çok geride oldukları için temiz tutulmaları zordur.
Diş sayısı
Çocukların 20 birincil veya bebek dişi vardır. Süt dişleri ilk olarak bebekler 6 aylıkken çıkmaya başlar. Çocuklar genellikle tüm süt dişlerini 3 yaşına kadar çıkarırlar.
Bu dişler yavaş yavaş dökülür ve 28 kalıcı diş onların yerini alır. Bazen kalıcı dişler bebek dişlerini dışarı iter, ancak tipik olarak kalıcı dişler, çenedeki son süt dişinin arkasındaki ağzın arkasındaki diş etlerinden gelir.
Diş etlerinden çıkan ilk kalıcı dişler, genellikle bir çocuk yaklaşık 6 yaşındayken çıktıkları için dört birinci veya ‘6 yıllık’ azı dişleridir.
İlk dökülen süt dişleri alt orta kesici dişlerdir. Yetişkin merkezi kesici dişler, 6-7 yaş civarında ilk kalıcı azı dişleri ile aynı zamanda çıkma eğilimindedir.
Genellikle, insanlar tüm süt dişlerini 14 yaşına kadar kaybederler.