Diş eti estetiği pembe estetik olarak da bilinen, diş etindeki asimetrik bozukluk ve çekilmelerin düzeltilmesi ve diş etlerini olması gereken standartta getiren tedaviye verilen addır. Sosyal hayatı ve sağlığı ve hatta mesleki hayatı bile etkileyen diş eti bozuklukları son dönemlerde sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir
Diş eti estetiği tedavisinde yaş sınırlaması bulunmuyor. Diş eti ve dişleri tedaviye uygun olduğu sürece herkese uygulanabilmektedir. Gülerken ya da konuşurken görüntüsü bir özgüven problemine yol açıyorsa veya sağlığı olumsuz etkiliyorsa ve dolayısıyla sosyal hayatı da etkiliyorsa diş eti estetiği yaptırmak kişiyi birçok problemden kurtaracaktır.
Diş eti estetiği tedavisini gerektirecek pek çok durum söz konusu olabilir. Hasta güldükçe diş etleri daha fazla gözükmesi durumunda diş estetiği yaptırılması elzemdir. Bazen diş etleri aynı hizada olmayabilir ve bu oldukça kötü bir görüntüye yol açabilir. Doktor muayenesi sonucunda biri oldukça aşağıda biri de yukarda olduğunun kanaatine varılırsa diş eti estetiği için bir operasyon gerekir.
Ayrıca diş etlerinde çekilme görülen kişilerin diş eti estetiği yaptırmasında yarar vardır. Eğer bir kişi daha önce diş eti estetiği yaptırmış ise düzeltme amacı ile yeniden diş eti estetiği yaptırabilir. Bir de dişleri gereğinden fazla uzayan ya da dişleri aralanmaya başlayan kişiler de diş eti estetiğini düşünebilirler. Hiç bir sağlık problemi olmayıp diş yapısının görünümünden rahatsız olan kişiler de sosyal yaşantısını düzeltme amacıyla diş eti estetiği yaptırabilir.
Diş eti estetiği tedavisinde lokal anestezi kullanılır. Bu yüzden hasta tedavi sırasında acı hissetmez. Operasyonun ardından da doktor hastaya ağrı kesiciler verebilir. Genellikle tedavi esnasında lazer uygulamaları kullanılır ve kanama yapmadığı için de iyileşme süreci daha hızlı atlatılır.
Diş eti estetiği tedavisi bitiminden itibaren yaklaşık olarak 10 ile 15 gün içinde iyileşme görülür. Hastanın durumuna göre bazen bu süre uzayabilir. Tedavi uygulanan hastanın başka rahatsızlıkları varsa veya hasta iyileşme esnasında ağız bakımına dikkat etmezse iyileşme süreci daha da uzar.
Diş eti estetiği tedavisini yaptıranlarda diş iltihapları oluşumu nadiren görülür hatta hiç görülmez. Dişlerin düzgün ve düzenli bir şekilde dizilimini sağladığı için görünüm açısından ve sağlık açısından kişiye rahatlık ve konfor sağlar. Böylece kişide özgüven problemi yaşanmadığı için sosyal yaşantısına da olumlu etki yapar.
Dişlerin ihtiyacı olan dokular daha sağlıklı hale gelir. Genellikle diş eti estetiği yaptırmış kişilerde ağız içi yaralar ve diş eti kanamaları görülmez. Bu tür ağız sağlığına etki eden bir durum olduğu için bireyin tüm yaşantısına etki edecek türden bir operasyondur.
Diş eti estetiği tedavisinde kullanılan farklı yöntemler vardır. Rejeneratif yöntem ile yıkıma uğramış ve bozulmuş tüm dokular yenilenir. Hasta dokular temizlenip yerine destek yapılar oluşturulur. Bu işlen uygulanırken mebran, doku uyarıcı protein ve kemik grefti gibi destek ürünler kullanılır.
Diş eti büyümesi sorunları oluşmuş ise fazla diş etleri gingivektomi yoluyla alınır. Ardından diş eti konturları düzeltilir. Bu lokal anestezi ile uygulanan bir yöntemdir. Bu yüzden acı hissi tedavi esnasında oluşmaz. Bu yöntemde güzel bir görüntü elde etmek adına ful porselen laminat veya metal desteksiz zirkonyum porselenler kullanılıyor.
Eğer çürükler diş etinin altlarına ulaşırsa kron boyu uzatma tekniği kullanılarak fazla diş eti çıkarılır ve yerine yeniden kemik şekillendirilir. Bazen de diş eti problemleri yaşandığında botoks uygulaması da tercih edilebilir.
Diş eti estetiği tedavisinde her hastaya aynı tedavi ve teknik uygulanmadığı için hastalarda tüm aşamalar aynı ilerlemez. Dolayısıyla uygulanan yöntem ve tedavi türüne bağlı olarak her hastada değişiklik olmaktadır. Her vakada olduğu gibi ilk aşama tüm hastalarda muayenedir. Diş ve diş eti kontrol edilerek vaka ve tedavi tespiti yapılmalıdır. Tedavinin en önemli aşaması bu kısımdır.
Hastada mevcut rahatsızlıklar bulunuyorsa öncelikle bunların giderilmesi veya tedavi edilmesi gerekiyor. Diş kırık ve çürükleri, diş eti kanaması ve diğer diş eti rahatsızlıkları varsa öncelikle bu sorunlar yok edilmelidir. Bu aşamanın ardından diş eti estetiği kısmına geçilebilir. Bu aşamada hastaya göre bir planlama yapılır. Hastaya özel bu planlamada hem daha etkileyici gülüşler hem de daha sağlıklı bir ağız hedeflenir.
Seans sayıları hastanın tedavi seyrine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak muayene esnasında doktor uygulanacak tedaviye karar verirse seans bilgisini de verebilir.
Diş eti estetiği denince ilk akla gelen bembeyaz dişlerle kocaman ve ışıltılı gülüşlerdir. Fakat düzgün dizili ve beyaz diş sağlıklı bir ağız ve güzel gülüşler için kesinlikle yeterli değildir. Diş eti estetiğinin uygulanması esnasında pek çok farklı teknik kullanıldığı ve farklı birçok diş eti problemine çözüm getirildiği için fiyat oluşumları da değişiklik gösterecektir.
Bazen tüm dişlerin formu ve değişebilir ve daha beyaz dişler için ardından lamine diş uygulaması yapılabilir. Böyle bir uygulamada fiyatlar da ona göre hesaplanır. Kompozit lamine diş estetiği uygulaması ile yaklaşık olarak 10 diş birden yapılmış olur. Porselen lamine seçimi yaparsanız yine fiyatlar da değişiklik görülecektir.
Gingivektomi, gingivoplasti, serbest diş eti grefti ve flap operasyonu gibi farklı metotlarla uygulanan diş eti estetiği tedavilerinin her birinde hastanın doktoru ile ayrıntılı bir görüşme sağlaması ve uygulanacak işlem türüne göre fiyatını öğrenmesi daha sağlıklı olacaktır. Lazerle uygulanan diş eti estetiği tedavileri daha maliyetli olabiliyor.
Diş eti estetiği doğru bir şekilde yapıldığı sürece kesinlikle zararlı değildir. Alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından diş eti estetiği yaptırdığınız sürece herhangi bir endişeye gerek yoktur. Tüm getirdiği avantajları göz önünde bulundurursanız bu işlemin size zarardan çok yarar getireceğini unutmamalısınız.
Diş eti estetiği kalıcı bir operasyondur. Bu yüzden diş etinin tüm ihtiyaçları planlamanın içinde yer alır. Hangi teknikle hangi tedavi uygulanırsa uygulansın tüm diş eti estetiği işlemleri kalıcı olacağından sağlıklı bir ağız yapısına ve güzel gülüşlere sahip olabilirsiniz. Ama kişi bu işlemlerin ardından ağız bakımı ve sağlığına dikkat etmez ise ilerde problem yaşaması muhtemeldir. Bu önemli ayrıntıyı kaçırmamak gerekir.
Ağız ve diş sağlığına sürekli dikkat edilerek rutin kontroller ihmal edilmemelidir. Diş fırçası veya diş iplerini kullanarak ya da ağız bakım suyu ve benzeri ürünlerle ağız ve diş sağlığını koruyabilirsiniz. Diş eti rahatsızlıklarının önüne de geçilmiş olur.
En baştan ele almak gerekirse işe doktor ile açık ve net olarak konuşmakla başlanmalıdır. Böylece tercih ve beklentiler açıkça dile getirilebilir. Pembe estetikte yani diş eti estetiğinde doktorla olan iletişim hasta beklentilerinin karşılanması açısından oldukça önemlidir.
Estetik operasyonuna başlamadan evvel doktor muayenesini yaptıktan sonra hastası ile detaylı olarak konuşur. Tedavi edilmesi gereken başka bir hastalığı varsa öncelikle onunla ilgili problemler giderilir. Ardından diş eti estetiğine geçilir. Bu aşamada hasta ile doktor aşamaları birlikte planlar. Doktor tüm yapılması gerekenleri hastasına iletir ve sonrasında yapılacak bakım ve dikkat edilecekler noktasında hastasını bilgilendirir.
Sonrasında hangi teknik ve tedavi şekli ile diş eti estetiği yapılacaksa uygulanır. Tek seansta yapılmayacaksa tüm seanslar sırasıyla uygulanır. Hastanın diş eti estetiği ile ilgili tüm işlemlerinin ardından ağız temizliği, ağız bakımı ve sağlığı ile ilgili yapması gereken tüm bilgiler hastaya aktarılır. Bir de en önemli unsur estetik ameliyat sonrası rutin kontrollerinin aksatılmamasıdır.